Οι τοποθετήσεις Μ. Τζούφη και Χ. Κέλλα στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ - ΕΣΑμεΑ για την Ειδική Αγωγή - www.newseae.gr

Έκθεση ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ ΕΣΑμεΑ

Στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Εκπαίδευση 2017-2018, που διοργάνωσε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τον Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ συμμετείχε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών και των τοποθετήσεων, η Υφυπουργός συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Άτομα με Αναπηρία: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανισότητες, Εφαρμοσμένες Πολιτικές & Μεταρρυθμίσεις», υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ Χρήστου Γούλα και του Γενικού  Γραμματέα της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Λυμβαίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νάσος Ηλιόπουλος, ο Βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας (ΝΔ) και ο Βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς (Το Ποτάμι).

Η Υφυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη συμβολή της Έκθεσης στο πεδίο της ενίσχυσης των ΑμεΑ τόσο στον επιστημονικό, όσο και στον δημόσιο διάλογο και υπογράμμισε πως τα στοιχεία της έρευνας (2009-2015) αποτυπώνουν -μεταξύ άλλων- τις διαχρονικές ευθύνες των δυνάμεων που διακυβέρνησαν τη χώρα και μάλιστα σε καιρό ευμάρειας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής Κυβέρνησης, όπως η ψήφιση της Χάρτας για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ και παρουσίασε την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Ενδεικτικά ανέφερε την ίδρυση 36 σχολικών μονάδων και 531 Τμημάτων  Ένταξης, την πρόσληψη 3.000 εκπαιδευτικών για την παράλληλη στήριξη, τη δυνατότητα για ολοήμερο πρόγραμμα και τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), διατυπώνοντας την υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει την ένταξη των ΑμεΑ σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην εκπαίδευση ενηλίκων και στη δια βίου μάθηση χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Τέλος, η Υφυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της για το δεύτερο μέρος της Έρευνας, στο οποίο αναμένεται να υπάρχουν στοιχεία ειδικότερα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και που θα περιλαμβάνει και μέρος της τρέχουσας περιόδου.

Δείτε σε βίντεο την τοποθέτηση της Υφυπουργού  Μ. Τζούφη

Ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας εστίασε στην τοποθέτησή του στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ με θέμα "Διακρίσεις και Ανισότητες στην Εκπαίδευση και την Εργασία" στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
 
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον μικρό αριθμό Ειδικών Λυκείων, στη παντελή αδυναμία συνέχισης της φοίτησης σε άλλη Δομή για τους μαθητές των ΕΕΕΕΚ καθώς και στη μη διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ για τον διορισμό εκπαιδευτικών.
Επεσήμανε ακόμη, τις άστοχες επιλογές της Κυβέρνησης αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου, για τις Δομές Εκπαίδευσης, που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή, το οποίο χαρακτηρίζεται από "αναξιοκρατία και εκδικητικότητα", με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων.

Δείτε σε βίντεο την τοποθέτηση του βουλευτή Χρήστου ΚέλλαΠόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!