16/11/2019
Πόπη Γ. Γεωργίου
Κορυφώνονται και φέτος, μετά από 46 χρόνια οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε όλους εκείνους τους νέους που αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν αδελφωμένοι μέχρι θανάτου κατά της χούντας των Συνταγματαρχών, διεκδικώντας την ελευθερία τους.
Σε όλους εκείνους τους φοιτητές οι οποίοι στις 15 Νοεμβρίου του 1973 κλιμάκωσαν τον αντιδικτατορικό αγώνα τους με την απόφασή τους να κλειστούν στο Πολυτεχνείο. Εκεί την ίδια μέρα οργανώνουν ιατρείο και τον ραδιοφωνικό σταθμό των ελεύθερων πολιορκημένων και αγωνιζόμενων φοιτητών, όπως τον αποκαλούσαν, απ΄ όπου εξέπεμπαν αιτήματα βοήθειας με μεγάλη ομολογουμένως ανταπόκριση.
Στις 16 Νοεμβρίου ορίζουν συντονιστική επιτροπή, αποτελούμενη από 22 φοιτητές και 2 εργάτες. Οχυρώνουν το Πολυτεχνείο με οδοφράγματα. Οι αστυνομικοί επιτίθενται με γκλοπς και δακρυγόνα στο μαζεμένο γύρω από το πολυτεχνείο πλήθος. Πολλοί οι τραυματίες τους οποίους περιθάλπουν οι εθελοντές γιατροί που προσέρχονται για βοήθεια στο χώρο, αψηφώντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους! Στις 17 Νοεμβρίου γύρω στις 3 τη νύχτα, οι φοιτητές γνωρίζουν από κοντά το σκληρό πρόσωπο του φασισμού. Τρία τανκς πλησιάζουν στην είσοδο και παρά τις συγκλονιστικές παρακλήσεις των φοιτητών "Είμαστε άοπλοι, είμαστε αδέρφια μη μας χτυπήσετε'', ένα από αυτά γκρεμίζει την πόρτα συμπαρασύροντας μια κοπέλα που κρατούσε τη σημαία, ανεβασμένη πάνω στα κάγκελα. Αστυνομικοί και φαντάροι χτυπούν αλύπητα φοιτητές και πολίτες εκ των οποίων αρκετοί οδηγούνται στην ΕΣΑ, όπου υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια.
34 άτομα χάνουν τη ζωή τους και περίπου 1103 τραυματίζονται. Οι τραγικές φράσεις απόγνωσης "Λαέ μας σκοτώνουν! Βοήθεια! Ακούτε τους πυροβολισμούς! Σε γνωρίζω από την κόψη", έμελλε να είναι η τελευταία μετάδοση του σταθμού, αλλά και ο προάγγελος του τέλους της χούντας, η οποία από τις 21 Απριλίου του 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Η εξέγερση του Νοέμβρη προκάλεσε ένα αντδικτατορικό ρεύμα στην κοινωνία που γιγαντωνόταν μέρα με τη μέρα συμβάλλοντας αποφασιστικά στην πτώση της χούντας λίγους μήνες αργότερα στις 23 Ιουλίου του 1974 μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.
Με βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνεια Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης υποκλίνονται ταπεινά στους δημιουργούς του έπους του πολυτεχνείου και τιμούν τους νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα υπέρτατα αγαθά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. "Για να΄ χουν τα παιδιά μας τον δικό τους ήλιο", όπως λέει και η Λένα Παππά στο ποίημά της με τίτλο "Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου ".