3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία | Newseae.gr

 ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ α

Πόπη Γ. Γεωργίου

Η καθιέρωση της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία δεν αποτελεί απλά μια ευκαιρία για εκδηλώσεις, δράσεις επιστημονικές ομιλίες αλλά σηματοδοτεί την εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τα οποία στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια άτομα.

Το 2011 η χώρα μας και όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν την (Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες) που αφήνει πίσω το ιατρικό και φιλανθρωπικό μοντέλο θεώρησης της αναπηρίας και υιοθετεί την αντιμετώπιση της αναπηρίας ως ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων στα ατομικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, στην εργασία, στη δικαιοσύνη, στη χωροταξική προσβασιμότητα και στις τεχνολογίες της πληροφορικής και επικοινωνίας.

Μόνον έτσι δίνεται η ευκαιρία στα ίδια τα άτομα και στις οικογένειές τους να πρωταγωνιστούν στις αποφάσεις που τα αφορούν. Άλλωστε η βασικότερη αρχή του Ελληνικού και Παγκόσμιου Αναπηρικού κινήματος είναι: «Τίποτα για τα άτομα με Αναπηρία, χωρίς τα άτομα με Αναπηρία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2018 εστιάζει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Προσβασιμότητα. Τα ΑμεΑ θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, στο φυσικό περιβάλλον. Να μπορούν να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική ζωή του κράτους. Όμως οι δυσκολίες μετακίνησης μέσα και έξω από το σπίτι και κυρίως στο σχολείο είναι ένας βασικός παράγοντας απομόνωσης του ατόμου με συγκεκριμένες αναπηρίες και της οικογένειάς του.

Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στέκονται αρωγοί στους αγώνες και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία - Ε.Σ.Α.μεΑ. και των συλλόγων για σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους, στην ισότητα και ίση μεταχείριση των ΑμεΑ από την πολιτεία για την πλήρη και αξιοπρεπή ζωή και την ελεύθερη πρόσβασή τους στο σχολείο και σε όλους τους δημόσιους χώρους.

 


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!