Εδώ Πολυτεχνείο Εδώ Πολυτεχνείο… | Πόπη Γ. Γεωργίου - Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973

17/11/2018

''Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο, είμαστε άοπλοι, είμαστε αδέλφια'', είναι κραυγές ζωντανές στις διαδρομές της συλλογικής σκέψεις και μνήμης του Ελληνικού λαού.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, είναι η αποκορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα ενάντια στην δικτατορία των συνταγματαρχών που φυλάκισε δημοκρατικούς πολίτες που στέρησε βασικές ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα που εξόρισε και βασάνισε αντιφρονούντες.

Είναι ένα συγκλονιστικό τριήμερο εξέγερσης διεκδίκησης και πάλης για την Ελευθερία.

Αρχίζει στις 14 Νοεμβρίου του 1973, όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις για να καθορίσουν τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές. Το πρωί γίνονται συγκεντρώσεις στην Νομική σχολή και στην Ιατρική σχολή με μεγάλο αριθμό φοιτητών. Η Γενική Συνέλευση των φοιτητών του Πολυτεχνείου αποφασίζει να καλέσει τους συγκεντρωμένους φοιτητές σε κατάληψη του Πολυτεχνείου.

Προετοιμάζουν εν τω μεταξύ πομπό ραδιοφωνίας και προκηρύξεις κατά της χούντας.

Στις 15 Νοεμβρίου 1973 εκτός από τους φοιτητές εισέρχονται στο Πολυτεχνείο οι αγρότες και πλήθος κόσμου φέρνοντας μαζί τους φάρμακα, νερά και τρόφιμα.

Στις 16 Νοεμβρίου το πρωί είναι η πρώτη μέρα που εισέρχονται στο Πολυτεχνείο με πανό οι οικοδόμοι. Ο ραδιοφωνικός σταθμός με τις φωνές του Δημήτρη Παχρήστου και της Μαρίας Δαμανάκη καλούσε τον Ελληνικό λαό σε γενική εξέγερση κα απεργία.

Ο λαός της Αθήνας ανταποκρίθηκε και κατέβηκε στο Πολυτεχνείο με συνθήματα ''Κάτω η Χούντα των συνταγματαρχών, Κάτω η δικτατορία, Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία''.

Οι συγκρούσεις έξω από το Πολυτεχνείο με την αστυνομία και τα δακρυγόνα έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική στο κέντρο της Αθήνας, αλλά οι διαδηλωτές συνέχιζαν να αντιστέκονται. Θερμοί υποστηρικτές της καταστολής υπήρξαν οι λεγόμενοι ελεύθεροι σκοπευτές.

Λίγο πριν από 1:00 π.μ. της 17ης Νοέμβρη 1973, έφτασαν στην Πατησίων τέσσερα τανκς.  

Ένα πέμπτο τανκ που βρισκόταν απέναντι ακριβώς από την κεντρική Πύλη του Πολυτεχνείου εφόρμησε στις 2:55 και την γκρέμισε καταπλακώνοντας φοιτητές και διαδηλωτές.

Είναι συγκλονιστικές οι μεταδόσεις και οι εκκλήσεις του ραδιοφωνικού σταθμού τους προς τους στρατιώτες να μην εισβάλλουν και να μη τους κτυπήσουν ..Είμαστε άοπλοι είμαστε αδέλφια, τώρα μπαίνουν τους βλέπω … Ζήτω η Ελλάδα….σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή….

Οι συνταγματάρχες δεν έπεσαν δυστυχώς στις 17 Νοέμβριου 1973 αλλά 8 μήνες αργότερα (στις 23 Ιουλίου 1974) μετά την τραγωδία της Κύπρου.

Η Επέτειος του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί γιορτή για τους Έλληνες αλλά ένα φόρο τιμής για όσους αγωνίστηκαν κατά του φασισμού και έπεσαν για την Ελευθερία.

Αποτελεί ένα σύμβολο ενότητας και αγώνα και επαγρύπνησης  για την Διατήρηση της Δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε.

Ζήτα το Πολυτεχνείο!

Ζήτω οι Ήρωες της Εξέγερσης!

Ζήτω η Ελλάδα!

Ζήτω η Δημοκρατία!

Τιμή και Δόξα στους Νεκρούς του Πολυτεχνείου!


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!