Οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν το Σάββατο 16 Φεβρουάριου 2019 και ώρα 12:30 στην «Αίθουσα Λόγου» της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου Αρσάκειο Μέγαρο) στην παρουσίαση του νέου βιβλίου
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ Μία ψυχαναλυτική προσέγγιση
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Σάββας Σαββόπουλος ψυχαναλυτής
Στάθης Καλύβας πολιτικός επιστήμονας
Φώτης Μπόμπος ψυχαναλυτής
Τη συζήτηση συντονίζει ο ψυχαναλυτής Ιωάννης Βαρτζόπουλος
Ο εμφύλιος σηματοδοτεί την ενεργητική προσπάθεια του πραγματικού, όχι συμβολικού αποκλεισμού του έτερου, του εξοστρακισμού του και, τελικά, του βιολογικού αφανισμού του. Ο Λόγος αίρεται σε όλες τις μορφές του και η ανθρώπινη φύση εκδηλώνεται σε μία οριακή, όμως χαρακτηριστική για το είδος εκδήλωσή του.
Ο ελληνικός εμφύλιος ήταν και αυτός αδυσώπητα καταστροφικός. Η σχεδόν δεκαετής, βαθιά και πολύπλευρη, κρίση της ελληνικής κοινωνίας τον έφερε ξανά στο προσκήνιο με γνωστές σε όλους μας εκδηλώσεις. Η προσπάθεια της ελληνικής διανόησης να τον προσεγγίσει και να τον αντιμετωπίσει χωρίς τις προσχηματικές ευκολίες του παρελθόντος είναι και παραμένει επιτακτική. Είναι αλήθεια ότι σε μία τέτοια προσέγγιση δοκιμάζεται η αξιοπιστία και οι δυνατότητες κάθε επιστημονικής μεθόδου. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία και ουσιαστική η προσήλωση κάθε προσέγγισης στη δική της μέθοδο και στις δικές της έννοιες.
Η ψυχανάλυση έχει τη δυνατότητα να αναδείξει πλευρές του εμφυλίου οι οποίες δεν είναι εύκολα προσπελάσιμες από τις άλλες κατευθύνσεις. Ο τρόπος που ο εμφύλιος εγγράφεται στην ενδοψυχική πραγματικότητα του αναλυόμενου, η διαμεσολάβηση της σχέσης εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, η επίδρασή του στο αξιακό σύστημα και στην κοινωνική ταυτότητα του υποκειμένου, είναι φαινόμενα που μελετώνται ουσιαστικά στην πορεία της ψυχαναλυτικής διαδικασίας.
Ειδικότερα η ψυχανάλυση επιτρέπει την μελέτη της ενδεχόμενης εγγραφής του εμφυλίου ως τραύματος (διαγενεαλογικού τραύματος, ρήξης του αλεξιερεθιστικού, τραύματος αποπλάνησης).
Επίσης μας προσφέρει πρόσβαση στη διαμόρφωση της σχέσης καλού-κακού, την αυστηρότητα ή την ελαστικότητα του Υπέρ-Εγώ, το είδος των αμυντικών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται και η μορφή και περιεχόμενο που λαμβάνουν.