Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών: Η Πολυπολιτισμικότητα 23-28/9/2019 Αθήνα | NEWSEAE.GR

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ 1

1η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών: Η Πολυπολιτισμικότητα

Από τις 23 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης διοργάνωσης της Εβδομάδας των Ευρωπαϊκών Πολιτισμών, περίπου 20 μορφωτικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί και ευρωπαϊκές πρεσβείες οργανώνουν ποίκιλες εκδηλώσεις στην Αθήνα, με σκοπό να προβληθεί η πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης.

Το πλούσιο πρόγραμμα, ελεύθερο για όλους, θα προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό συνέδρια, προβολές, συναυλίες, εργαστήρια, μια ραδιοφωνική δημιουργία επί 7 μέρες. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα συγκεντρωθούν όλοι οι συμμετέχοντες σε μια μεγάλη γιορτή γύρω από την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Πολιτισμών διοργανώνεται από το δίκτυο EUNIC στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

23/09/2019

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ FUORI STAGIONE (ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ)
23 – 27 Σεπτεμβρίου - ΔΕΥΤ-ΠΑΡ 15.00’ – 19.00’
Αίθουσες Gattopardo και Callas του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Πατησίων 47, Αθήνα

Έκθεση φωτογραφίας της Judit Pocs με τίτλο Fuori stagione (Εκτός εποχής) με μοναδικές εικόνες από την καθημερινότητα της Ιταλίας. Στη διάρκεια των εγκαινίων μουσική εκδήλωση με γνωστούς καλλιτέχνες. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας και την Πρεσβεία της Ιταλίας.

Είσοδος ελεύθερη
www.iicatene.esteri.it
Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας και την Πρεσβεία της Ιταλίας


ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΖΩΗ ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 100 ΑΦΙΣΕΣ

23 – 27 Σεπτεμβρίου - ΔΕΥΤ – ΠΑΡ 15.00’ – 19.00’
Αίθουσες διδασκαλίας του Ιταλικού Ινστιτούτου Πατησίων 47, Αθήνα

Μια μεγάλη εικαστική διαδρομή στους χώρους διδασκαλίας του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου με ξεχωριστές αφίσες από εκδηλώσεις του Ινστιτούτου που αντιπροσωπεύουν την ιταλική κουλτούρα στους τομείς του χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, παραστατικών τεχνών, του βιβλίου και των εκδόσεων, μουσικής, γαστρονομίας, μόδας, design κ.α.

Είσοδος ελεύθερη
www.iicatene.esteri.it
Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο


ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ (P)ARTY - AXIS MUNDI/ HD. KEPLER.
23 Σεπτεμβρίου - 19.00’
Ταράτσα Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Σίνα 31, 10680 Αθήνα

Στο λυκόφως, μια ομάδα τεσσάρων χορευτών (ένας χορευτής για κάθε σημείο του ορίζοντα) εκτελεί διαδοχικά σπειροειδείς χειρονομίες που παραπέμπουν στο κολύμπι, στην κατάδυση, στους αστερισμούς και δείχνει στον ουρανό ορατά ιπτάμενα σώματα. H περφόρμανς είναι εμπνευσμένη από ένα ταξίδι στους Δελφούς και το διάσημο ομφαλό του κόσμου. Η πλατφόρμα έρευνας & τέχνης hd.kepler. επιχειρεί να εξετάσει αιώνιες ιδέες μέσα από απλές και επαναλαμβανόμενες χειρονομίες στα όρια της ανθρώπινης κλίμακας.
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας
Διοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ

23 Σεπτεμβρίου – 19.00’
ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα 105 57 (Σύνταγμα)

Παρουσίαση του νέου ποιητικού βιβλίου του ποιητή Σωτήρη Π. Βαρνάβα με τίτλο Διαστάσεις του χωροχρόνου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης / Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο κριτικός Λογοτεχνίας κ. Αλέξης Ζήρας, ο ποιητής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σωκράτης Σκαρτσής και η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Έλλη Φιλοκύπρου. Ποιήματα από τις Διαστάσεις του χωροχρόνου θα διαβάσει ο ποιητής.

www.spititiskyprou.gr

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης


24/09/2019

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «JACQUOT DE NANTES» ΤΗΣ AGNES VARDA
24 Σεπτεμβρίου - 19.00’
Auditorium Theo Angelopoulos - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Σίνα 31, 10680 Αθήνα

Η Βαρντά ανακαλεί σε μια «γλυκιά» αναπαράσταση –σαν σε παραμύθι– τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του κορυφαίου σκηνοθέτη και συζύγου της Ζακ Ντεμί, ο οποίος πέθανε από AIDS το 1990, καθώς και τις πηγές της μοναδικής έμπνευσής του: ένας φόρος τιμής υπό τη μορφή ενός συγκινητικού biopic.

Είσοδος ελεύθερη
Στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Διοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος


ΔΕΡΜΑ ΑΠΟ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ

24 Σεπτεμβρίου - 19.00’
Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μητσαίων 9, 117 41 Αθήνα

"Η ποιητική-δημιουργική μετάφραση αποτελεί μια πρόκληση, όπου γεννιέται ένα νέο ποίημα στη γλώσσα του μεταφραστή, ένα μεταποίημα με τους όρους του Τζέιμς Σ. Χομπς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την διαγλωσσική και διαπολιτισμική συνομιλία κυρίως δε μέσα από τη συγκινησιακή διάδραση του αναγνώστη-μεταφραστή με το αρχικό ποίημα. Η ποιητική-δημιουργική μετάφραση αγγίζοντας βαθιές χορδές του αναγνώστη-μεταφραστή- δημιουργού αποτελεί εργαλείο διαπολιτισμικής, διανθρώπινης και ενδοψυχικής συνομιλίας και συμφιλίωσης για τον ίδιο, ενώ παράλληλα δίνει αυτή τη δυνατότητα και στους ομόγλωσσους αναγνώστες που δεν κατέχουν τη γλώσσα και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του αρχικού ποιήματος. Μέσα από αυτή τη διάδραση- διαδικασία η τέχνη του λόγου και η δημιουργική μετάφραση αποτελούν εργαλείο που μας φέρνει κοντά στον εσώτερο εαυτό μας και στον άλλον, επιδρά στην ενδοψυχική και διαπολιτισμική-διαπροσωπική συνομιλία και συμφιλίωση λαών και ατόμων. "


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ QUO VADO - QUO VADO
24 Σεπτεμβρίου - 20.00’
Αίθουσα προβολών του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Πατησίων 47, Αθήνα

Προβολή της ταινίας QUO VADO (Που πάω, Θεέ μου, Italia 2016) του ιταλού σκηνοθέτη Gennaro Nunziante. Πρωταγωνιστούν: Checco Zalone, Eleonora Giovanardi, Sonia Bergamasco). Μέχρι που θα έφτανε ένας δημόσιος υπάλληλος για να μην χάσει την θέση του; Ως την άκρη του κόσμου! Ο Κέκο από μικρό παιδί ονειρευόταν να γίνει δημόσιος υπάλληλος και το κατάφερε! Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η κυβέρνηση θα αποφασίσει να καταργήσει την υπηρεσία του (πηγή: artandlife.gr).
Στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους
Είσοδος ελεύθερη
www.iicatene.esteri.it
Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο


26/09/2019

ΜΗ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ
26 Σεπτεμβρίου - 20.00’
Auditorium Theo Anguelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Σίνα 31, 10680 Αθήνα

Με την ευκαιρία των 80 ετών από το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, η θεατρική ομάδα του Ινστιτούτου Θερβάντες παρουσιάζει το έργο της νεαρής Ισπανίδας συγγραφέως Ελένα Τορνέρο Μπουργκές Μη μιλάς με ξένους: αποσπάσματα μνήμης, όπου αποκαλύπτονται οι διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης στην ιστορική μνήμη: άνθρωποι που θα έπρεπε να μιλήσουν και σιωπούν, άνθρωποι πού θα έπρεπε να σιωπούν και μιλούν. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στους ανωνύμους.

Θεατρική παράσταση στα ισπανικά
atenas.cervantes.es
Διοργάνωση: Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας


ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – EUROPEANA

26, 27, 28 Σεπτεμβρίου 2019 – 20.30’
Εναλλακτική Σκηνή, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, 176 74 Καλλιθέα

Το Europeana είναι μία διεθνής συμπαραγωγή που έχει τιμηθεί με την υποτροφία Ίψεν από τα ομώνυμα Nορβηγικά βραβεία, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ραφίκας Σαουίς και σε μουσική σύνθεση Σταύρου Γασπαράτου. Πρόκειται για μία ενήλικη παράσταση που αποκαλύπτει την ομορφιά και την τρυφερότητα της εφηβείας με τη συμμετοχή συνολικά 60 νέων από διαφορετικές κοινότητες και χώρες. Με συνεκτικό ιστό το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν Ο Μικρός Έγιολφ, το Europeana περιγράφει τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων να εξερευνήσουν μία «αχαρτογράφητη Εδέμ». Είναι ένα πρωτότυπο έργο αφιερωμένο στη νέα γενιά.
Πρώτη παρουσίαση / Συμπαραγωγή με τα Ibsen Awards και τη Lineculture
Με την ευγενική συνεργασία της ΚΣΟΤ, ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, Boomsatsuma Bristol, UK. της Νορβηγικής Πρεσβείας Ελλάδος, Ready2Cast
Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής : Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
https://www.nationalopera.gr/enalaktiki-skini

27/09/2019

ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
27 Σεπτεμβρίου - 14.00’ – 20.30’
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47, Αθήνα

Open Day – ημέρα γνωριμίας με το Ιταλικό Ινστιτούτο: ένα ταξίδι στην γλώσσα και τον πολιτισμό της Ιταλίας μέσα από σύντομα διαδραστικά μαθήματα ιταλικών. Στο πρόγραμμα: Μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού: 15.00-15.30 / 17.00-17.30 / 19.00 – 19.30 /
Παραδοσιακοί χοροί από την Νότια Ιταλία με το συγκρότημα ENCARDIA: 16.00-16.30 / 18.00-18.30.
Καθόλη τη διάρκεια του Open Day, γευσιγνωσία ιταλικών παραδοσιακών προϊόντων, πληροφορίες για τα τμήματα γλώσσας, για τις πιστοποιήσεις CELI και Diploma, τις υπηρεσίες του Ινστιτούτου (Σπουδές στην Ιταλία, Μεταφραστική), συνάντηση με τους καθηγητές ιταλικών, εγγραφές στα τμήματα με εκπτώσεις, διαγωνισμός και κλήρωση δωρεάν τμημάτων στην Ιταλία, έκθεση ιταλικών βιβλίων, αναμνηστικά δώρα του Ινστιτούτου.
Ελεύθερη είσοδος

Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ENCARDIA

27 Σεπτεμβρίου - 20.30’
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47, Αθήνα

Στο πλαίσιο του Open Day – ημέρας γνωριμίας με το Ιταλικό Ινστιτούτο - συναυλία με χορούς και τραγούδια από την Κάτω Ιταλία από το φημισμένο συγκρότημα ENCARDIA. Oι Encardia εμπνέονται, δημιουργούν και παρουσιάζουν μουσικές και τραγούδια μέσα απο την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Έχουν συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της Ελληνικής, αλλά και της Κατωιταλικής μουσικής σκηνής. Mοναδική η σχέση τους με το κοινό όταν βρίσκονται επί σκηνής.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΧΡΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΩΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
Ελεύθερη είσοδος
Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

28/09/2019

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ 2019
Πολλές γλώσσες - Μια γιορτή
28 Σεπτεμβρίου - 11πμ-6μμ
Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 160, Αθήνα

Γιορτάστε μαζί μας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2019!
Ταξιδέψτε με όχημα τη γλώσσα από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη και ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών!

Για 7η συνεχή χρονιά Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα και Πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα - μέλη της EUNIC Αθήνας, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY), το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Σύλλογο των Αποφοίτων Διδασκαλίας Γλωσσών στην Ευρώπη, μεταμορφώνουν το Σεράφειο του δήμου Αθηναίων σε ένα πολυπολιτιστικό και πολυγλωσσικό φεστιβάλ τραγουδιού, συζητήσεων, χορού και αφήγησης με διαδραστικά παιχνίδια για όλη την οικογένεια.

Φέτος, για πρώτη χρονιά μια ραδιοφωνική Βαβέλ θα εκπέμπει ζωντανά από το Σεράφειο, ένα μοναδικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ραδιοφώνου και ακρόασης Longueur d’οndes της Βρέστης. Στο πολύωρο ραδιοφωνικό πρόγραμμα θα ακουστούν συνεντεύξεις δρόμου, αναγνώσεις σε διάφορες γλώσσες, συζητήσεις με συγγραφείς και ειδικούς στο θέμα, κουίζ κ.ά. Από την ολοήμερη γιορτή, δεν θα λείπουν εκπλήξεις, δώρα, καθώς και μια έκθεση του «Μικρού Πρίγκιπα».

Το πρόγραμμα, οι ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν καθώς και η λίστα δώρων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Είσοδος ελεύθερη


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!