1ο Φεστιβάλ R.o.Di. ''Η αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη'' 3-10/12/2018 Θεσσαλονίκη | NEWSEAE.GR

rodifestival 3 10.12.2018
1ο Φεστιβάλ R.o.Di.

Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη

Reflection Of Disability in Art

3-10 Δεκεμβρίου 2018

H Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει για πρώτη φορά το 1ο Φεστιβάλ με τίτλο «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art (R.ο.Di.)» που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη από 3 έως 10 Δεκεμβρίου 2018, στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική της αναπηρίας. Η ιδέα ξεκινά από το αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να εκφράζονται μέσω της τέχνης είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Το φεστιβάλ καλείται να αντανακλά τις ικανότητες των ατόμων με αναπηρία και τις ευκαιρίες, που κάθε κοινωνία οφείλει να παρέχει σε κάθε άτομο, συμβάλλοντας στην πολιτισμική ταυτότητα του ατόμου και της κοινωνίας.

Η ιδέα στην οποία βασίζεται το Φεστιβάλ αυτό, έχει τις ρίζες της στην καλλιτεχνική έκφραση ως ανθρώπινο δικαίωμα, καθώς έχει αναγνωριστεί, ήδη από την αρχαιότητα, ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην ποιότητα της ζωής.

Ειδικά δε, στα άτομα με αναπηρία, η καλλιτεχνική έκφραση θεωρείται μέσο προώθησης του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοσυνηγορίας, και ως εκ τούτου, ικανή να συμβάλλει στην άρση των κοινωνικών εμποδίων για τη συμπερίληψή τους σε όλες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Έτσι, με αυτό το νέο και μοναδικό, πολιτιστικό αγαθό για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την Ελλάδα εν γένει, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας παίρνει θέση σε μία παγκόσμια συζήτηση για την αναπαράσταση ή μη της αναπηρίας στην τέχνη, και προσφέρει ένα βήμα για την ενεργή έκφραση και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία.

Λαμβάνοντας, τέλος, υπόψιν τον αδιαμφισβήτητο, εκπαιδευτικό ρόλο της τέχνης, το Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art (R.ο.Di.)», ως σημείο συμμετοχής, συνάντησης και αλληλεπίδρασης αναμένεται να αποτελέσει μοχλό αλλαγής και τελικά, ανατροπής των αρνητικών στερεοτύπων για την αναπηρία για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνονται προβολές ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος, ένα ειδικό αφιέρωμα με τη σφραγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και άλλα.

Σμμετέχουν το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης με το Χορευτικό δρώμενο ''We are happy'', το Χορευτικό Τήμα της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος με Παραδοσιακούς Χορούς, ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδας με την Καλλιτεχνική δράση: «Kids of chaos», ο ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης θα μιλήσει «Η σημασία της διαφορετικότητας στη σημερινή κοινωνία» κ.α.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές στο κοινό, χωρίς κόστος συμμετοχής.

Πρόγραμμα

Οδηγός Προγράμματος

Επικοινωνία

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

(Γραφείο Κ-123, 1ος όροφος)

Εγνατία 156, Τ.Κ. 546 36

Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310.891.437

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!