Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στο Ναύπλιο και τη Θεσσαλονίκη–Ανθρωπιστικές Σπουδές | NEWSEAE.GR

HARVARD UNIVERSITY CENTER FOR HELLENIC STUDIES

 

Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στο Ναύπλιο και τη Θεσσαλονίκη  –  Ανθρωπιστικές Σπουδές

Ημερομηνίες Προγράμματος: 29 Ιουνίου–4 Αυγούστου 2019

Το Πρόγραμμα Συγκριτικών Πολιτισμικών Σπουδών του Harvard είναι το παλαιότερο και ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό, το οποίο υλοποιείται υπό τον συντονισμό του ΚΕΣ.

Μοιράζεται ανάμεσα στο παραθαλάσσιο Ναύπλιο και την ιστορική Θεσσαλονίκη ενώ θα γιορτάσει το δέκατο όγδοο χρόνο λειτουργίας του το καλοκαίρι του 2019.

Διευθύνεται από τους καθηγητές του Harvard Dimiter Angelov και  Gregory Nagy και μια ιδρυτική ομάδα από εκπαιδευμένους στο Harvard συνεργάτες καθηγητές. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προωθήσει τη διαπολιτισμική κατανόηση εξετάζοντας μερικές από τις μεγαλύτερες πολιτισμικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου – και, ευρύτερα, του κόσμου μεσα στον οποίο ζούμε–, καθώς και τα σημεία συνάντησης, αμοιβαίας επιρροής και στρατηγικής διαφοράς των παραδόσεων αυτών.

Από το καλοκαίρι του 2002, όταν πρωτοξεκίνησε, συνολικά περισσότεροι από 310 φοιτητές από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη έχουν έρθει στην Ελλάδα, για ένα εντατικό μάθημα πέντε εβδομάδων στις συγκριτικές πολιτισμικές σπουδές.

Το Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στο Ναύπλιο και τη Θεσσαλονίκη (Ανθρωπιστικές Σπουδές) είναι θεμελιωδώς διεπιστημονικό, και συνδυάζει ιστορικές, λογοτεχνικές, φιλοσοφικές, και γλωσσικές προσεγγίσεις με διαπολιτιστικές ανταλλαγές. Το παιδαγωγικό μοντέλο του είναι διαδραστικό και ερευνητικό, ενώ πολλά μέλη του διδακτικού προσωπικού από διάφορα επιστημονικά πεδία και φοιτητές ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, μετατρέποντάς το σε ένα πραγματικό εργαστήριο συγκριτικής και συνεργατικής σκέψης. Ο πλούτος του προγράμματος οφείλεται στο διεπιστημονικό του χαρακτήρα και την πολυπολιτισμικότητα του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών.

Η γενναιόδωρη υποστήριξη που λαμβάνει το πρόγραμμα από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην Ουάσιγκτον του δίνει τη δυνατότητα να αναδείξει τη διαφορετικότητα των συμμετεχόντων φοιτητών μέσω ανταγωνιστικών υποτροφιών.

Παράλληλα, το CHS προσφέρει και ερευνητικές υποτροφίες σε νέους καθηγητές (λέκτορες και επίκουρους) ελληνικών πανεπιστημίων, για συμμετοχή στο πρόγραμμα και παρουσίαση της έρευνάς τους.

Οι ερευνητές, που θα λάβουν την υποτροφία, συμμετέχουν σε συζητήσεις με συναδέλφους τους και φοιτητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από όλο τον κόσμο, ενώ η ομάδα ανταλλάσσει εμπειρίες και απόψεις που αφορούν τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ερευνητικών υποτροφιών θα βρείτε εδώ: CHS – CCS Fellowships.

Από το 2008, το πρόγραμμα φιλοξενείται, εκτός από την Ολυμπία και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ελλάδα

Σεμινάρια και εργαστήρια λαμβάνουν χώρα στο κτήριο Ιατρού του Κέντρου, το οποίο παρέχει επίσης πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές του Harvard και σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη βιβλιοθήκη. Παράλληλα, μέσω της θεσμοθέτησης των διαλέξεων από επισκέπτες καθηγητές αλλά και  των υποτροφιών σε φοιτητές διαφόρων Πανεπιστημίων, έχουν δημιουργηθεί ισχυροί ακαδημαϊκοί δεσμοί με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Αιτήσεις 2019

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει 31 Ιανουαρίου, 2019.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος για να μάθετε περισσότερα.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, επικοινωνήστε με τον Ευάγγελο Κατσαρέλη, Μάνατζερ Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων του ΚΕΣ, μέσω τηλεφώνου (27520 47033 και 27520 47030, Ναύπλιο) ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο summergreece(at)chs.harvard.edu.


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!