5 Μαθήματα Ψυχολογίας με τη Φωτεινή Τσαλίκογλου Νοέμβριος- Δεκέμβριος, Αθήνα -Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΛΙΚΟΓΛΟΥ

 

35ος κύκλος του Ελευθέρου Πανεπιστημίου της Στοάς τού Βιβλίου.

5 Μαθήματα Ψυχολογίας 

Mαθήματα θανάτου και ζωής, Απώλειες, τραύματα, αποχωρισμοί: Μεταμορφώνοντας τις διεργασίες πένθους σε διεργασίες ζωής, με τη

Φωτεινή Τσαλίκογλου Συγγραφέας - Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
 
5 μαθήματα ψυχολογίας αφιερωμένα στη μελέτη θανάτου που δεν είναι άλλη από μελέτη ζωής.

Χωρίς τον θάνατο η ζωή τού ανθρώπου δεν θα ήταν ανθρώπινη. Χωρίς το πρώτο κλάμα θα ήμασταν ακόμα αγέννητοι στην κοιλιά τής μάνας μας.

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς απώλεια, χωρίς τους μικρούς και μεγάλους θανάτους που σημαδεύουν την ιστορία τής ζωής μας: Να χάνεις έναν γονιό, ένα παιδί, μια πατρίδα, μια δουλειά, να χάνεις την υγεία σου, την πίστη σε μια ιδέα, να χάνεις το μυαλό, τη νιότη σου, να χάνεις έναν μεγάλο έρωτα που φαντάστηκες ή που έζησες και να μένεις μισός.

Η συνείδηση τής θνητότητας, τραγικό προνόμιο τού ανθρώπου, δεν αποτελεί μόνο πηγή καταλυτικού άγχους και συντριβής αλλά και έναυσμα σκέψης, αναστοχασμού, πόθου ζωής και δημιουργίας. Κάτι που γνώριζαν καλά οι Έλληνες όπως μας θυμίζει ο ποιητής ''..κι έκαναν τον φόβο τού θανάτου, οίστρο τής ζωής''.

Σε μια νηπενθή κοινωνία που αρνείται το πένθος, ο νηπενθής άνθρωπος μένει σήμερα ανοιχτός σε ανεπούλωτα τραύματα που ακατάπαυστα αιμορραγούν. Το αντίδοτο σε καταθλιπτικούς καιρούς θα έλθει και πάλι από το ίδιο το υποκείμενο. Από τις αναπάντεχες υπερβάσεις και την ανθεκτικότητα που το διακρίνουν.

Η επεξεργασία τής απώλειας έχει τη δυνατότητα, σαν ένα έργο τέχνης, να αφυπνίζει. Να θρυμματίζει την παγωμένη μέσα μας θάλασσα.

Ημερομηνίες:

13, 20, 27 Νοεμβρίου και 4, 11 Δεκεμβρίου 2018

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται ημέρα Τρίτη και ώρα 17.00-18.30 στην Αίθουσα Λόγου τής Στοάς τού Βιβλίου και ταυτόχρονα μέσω βιντεοπροβολέα στην παρακείμενη Αίθουσα Τέχνης.

Ανάλογα με την ώρα προσέλευσης οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής αίθουσας. Η ηχογράφηση και η βιντεοσκόπηση των μαθημάτων δεν επιτρέπεται.

Βεβαιώσεις παρακολούθησης

Θα δίδονται σε όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερεις (4) παρουσίες από τον κύκλο των πέντε (5) μαθημάτων.

Οικονομική συμμετοχή στο κόστος των μαθημάτων
Προκειμένου να καλυφθεί μέρος των εξόδων τού προγράμματος έχει προσδιοριστεί να καταβάλλεται για την παρακολούθηση κάθε σειράς πέντε (5) μαθημάτων το ποσό των 50 ευρώ. Oι φοιτητές και οι άνεργοι δικαιούνται έκπτωση 30%.
 
Δήλωση ενδιαφέροντος

Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση μέχρι την έναρξη των μαθημάτων ηλεκτρονικά. Δηλώστε ηλεκτρονικά συμμετοχή στον 35ο κύκλο του Ελευθέρου Πανεπιστημίου συμπληρώνοντας τα πεδία της φόρμας. Θα λάβετε άμεσα απάντηση με αναλυτικές οδηγίες για την κατοχύρωση της συμμετοχής σας.

Με Φαξ
Αποθηκεύστε στον υπολογιστή σας το αρχείο που θα βρείτε εδώ και αφού το εκτυπώσετε και συμπληρώσετε τα πεδία, στείλτε το με Φάξ στον αριθμό 2103310090.
Εναλλακτικά μπορούν να τη συμπληρώσετε εντύπως στα γραφεία της Στοάς τού Βιβλίου ή να αποστείλουν την τελευταία σελίδα του εντύπου με φαξ στο 210-3310090.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στοά του Βιβλίου: Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο
Αθήνα 10564


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!