Σεμινάριο ''Ψυχοσωματική Λειτουργία & Διαταραχές στο παιδί'' 2018-2019 με τον Ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη | NEWSEAE.GR

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ 25 .11. 2018 25.02.2019

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Υπεύθυνος: Δρ Αθανάσιος Αλεξανδρίδης

Περιγραφή

Το σεμινάριο της «Ψυχοσωματικής του παιδιού» θα επιχειρήσει σε έξι δίωρες συναντήσεις να δώσει ένα ικανοποιητικό πλαίσιο κατανόησης των ψυχοσωματικών δυσλειτουργιών και νοσημάτων που εμφανίζονται στη βρεφική και στην παιδική ηλικία.

Τα κυριότερα ζητήματα που θα αναπτυχθούν είναι:

• Οι ψυχαναλυτικές θεωρίες για την οργάνωση της ψυχοσωματικής ενότητας. Ιδιοσυγκρασία, ψυχογένεση, οντογένεση. Η ψυχικοποίηση ως άμυνα έναντι των σωματικών παλινδρομήσεων. Ψυχοσωματική και διαταραχή ταυτότητος. Το «ναρκισσιστικό συμβόλαιο» των γονέων.

• Η οικογένεια ως ψυχοσωματικό σύστημα. Ανεπάρκεια μητρικής λειτουργίας και περιβάλλοντος. Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ψυχοσωματικής και εξαρτητικής προσωπικότητας. Προσκόμματα στην ανάπτυξη και «λύσεις».

• Καθήλωση και τραύμα. Το ψυχοσωματικό σύμπτωμα και η διαφορά του από το νευρωτικό και το ψυχωτικό. Ψυχική ατονία, θεμελιώδης κατάθλιψη, χρηστική σκέψη. Η ψυχοσωματική διαταραχή ως ευκαιρία αναδιοργάνωσης της ατομικής και της οικογενειακής δομής.

• Παρουσίαση βασικών ψυχοσωματικών διαταραχών: ανορεξία βρέφους και παιδιού, διαταραχές ύπνου, αναστολή ανάπτυξης, ανοσοβιολογική καταστολή και λοιμώξεις, αναπνευστικές (άσθμα), δερματικές (έκζεμα), γαστρεντερικές (κωλικοί, κολίτιδα) και νευρολογικές (επιληψία) διαταραχές. Διάγνωση και οργάνωση θεραπείας.

• Η ψυχοσωματική ως διεύρυνση της ψυχαναλυτικής θεωρίας και ως συμπλήρωμα της σύγχρονης ιατρικής. Το ολιστικό μοντέλο.

Η θεωρητική παρουσίαση θα πλαισιώνεται από κλινικά παραδείγματα του διδάσκοντος.

Το σεμινάριο θα κινηθεί στο επίπεδο μεταπτυχιακού κλινικής ψυχολογίας.

Είναι ανοιχτό σε όσους εργάζονται ή προτίθενται να εργασθούν με παιδιά και οικογένειες στον χώρο της ψυχικής υγείας, της παιδαγωγικής, της κοινωνικής εργασίας και της ιατρικής.

Ημερομηνίες/Τόπος Διεξαγωγής

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 26 Νοεμβρίου 2018 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2019 (26 Νοεμβρίου, 10 Δεκεμβρίου, 14 Ιανουαρίου, 28 Ιανουαρίου, 11 Φεβρουαρίου και 25 Φεβρουαρίου) ημέρα Δευτέρα, στις 20:00-22:00, στο κτίριο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος στην Πλάκα (Ηπίτου 17β, Πλάκα, Αθήνα)

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για το σεμινάριο ορίζεται στα 170€ για το ευρύ κοινό και στα 150 € για τους ανέργους και τους φοιτητές ή αποφοίτους του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος

Δρ Αθανάσιος Αλεξανδρίδης

Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης είναι ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, διδάκτωρ της Ιατρικής και της Φιλοσοφικής (Ψυχολογία), διδάσκων ψυχαναλυτής της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (I.P.A.), της Γαλλικής (A.P.F.) και της Ελληνικής (Ε.Ψ.Ε.) Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.

Έχει εκπαιδευθεί στην ψυχοσωματική από το Ψυχοσωματικό Ινστιτούτο IPSO-P.MARTY, PARIS.

Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων. Σχετικό με το θέμα είναι το Παιδικό ψυχόσωμα, εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 2014.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Deree-School of Graduate and Professional Education, τηλ. 2106009800 εσωτ.1332, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!