ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Εισαγωγή πτυχιούχων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νευροεπιστήμες» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις "Νευροεπιστήμες" σε εφαρμογή του ν.4485/2017 (ΦΕΚ ‘Ιδρυσης 1428/2018-04-26 τ.Β’& ΦΕΚ Κανονισμού1871/2018-05-24 τ.Β’), το οποίο οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις Νευροεπιστήμες (Msc in Neuroscience) μετά από σπουδές τεσσάρων (4) ακαδημαϊκών εξαμήνων.
Αντικείμενο - Σκοπός του Προγράμματος
Αντικείμενο του Προγράμματος αποτελεί η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, θεωρητικής και πρακτικής στις Νευροεπιστήμες σε αποφοίτους Τμημάτων Ιατρικής, Βιολογίας, Ψυχολογίας, Φαρμακευτικής, Χημείας, Κτηνιατρικής, ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και σε πτυχιούχους τμημάτων ΤΕΙ συναφούς με το Πρόγραμμα γνωστικού αντικειμένου.
Σκοπός του Προγράμματος είναι να προάγει τη γνώση και την έρευνα στις Νευροεπιστήμες με έμφαση στις Κυτταρικές-Μοριακές Νευροεπιστήμες, τις Νευροεπιστήμες που μελετούν την Ανάπτυξη του Νευρικού Συστήματος και τις Κλινικές Νευροεπιστήμες, ώστε να προετοιμάσει άριστα εκπαιδευμένα στελέχη για σταδιοδρομία στον Ακαδημαϊκό Χώρο, σε Ερευνητικά Ιδρύματα, σε Δημόσιες Υπηρεσίες και στον Παραγωγικό Τομέα στην χώρα μας και διεθνώς.
Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Ιατρικής, Βιολογίας, Ψυχολογίας, Φαρμακευτικής, Χημείας, Κτηνιατρικής πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων ΤΕΙ συναφούς με το Πρόγραμμα γνωστικού αντικειμένου.
Διάρθρωση Προγράμματος Σπουδών - Χρονοδιάγραμμα
Το πρόγραμμα των μαθημάτων αρχίζει το χειμερινό εξάμηνο κάθε δύο έτη. Το Πρόγραμμα οδηγεί στην απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις Νευροεπιστήμες μετά από τέσσερα (4) εξάμηνα σπουδών.
Στα πρώτα δύο εξάμηνα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές (ΜΦ) παρακολουθούν πέντε (5) υποχρεωτικά μαθήματα κορμού (παρ. 2) και επιλέγουν από μια λίστα μαθημάτων επιλογής (παρ. 2.2).
Στο τρίτο εξάμηνο, οι ΜΦ εκπονούν δύο (2) εργαστηριακές ασκήσεις (Rotations) διάρκειας τριών (3) μηνών έκαστη, και στο τέταρτο εξάμηνο εκπονούν τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.
Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους 20 φοιτητές ανά έτος. Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π καθώς και Ε.ΔΙ.Π και Ε.Τ.Ε.Π μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι, κατόπιν αιτήσεώς τους, όχι πάνω από ένας κατ’ έτος και με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 43, παρ 8 του ν.4485/17.
Προϋπόθεση εγγραφής αποτελεί η κατοχή πτυχίου Πανεπιστημίου ή ΑΤΕΙ της Ελλάδας ή αντίστοιχου/ισότιμου τίτλου AEI του Εξωτερικού.
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις προπτυχιακές τους σπουδές αλλά πρόκειται να τις ολοκληρώσουν πριν την εγγραφή τους στο Πρόγραμμα (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος).
Υποβολή Αίτησης και Δικαιολογητικών
Υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών γίνεται MONO ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας https://postgrad.cict.uoc.gr στην οποία οι υποψήφιοι θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό χρήστη, να επεξεργαστούν την αίτησή τους, να επισυνάψουν (upload) τα δικαιολογητικά τους και να την υποβάλλουν οριστικά πριν τη λήξη της προθεσμίας.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν:
1. Αίτηση συμμετοχής : στην ιστοσελίδα https://postgrad.cict.uoc.gr
και τα παρακάτω πιστοποιητικά ή αρχεία
2. Για πτυχιούχους:
2.1. Αντίγραφο Πτυχίου και
2.2. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων
Για πτυχιούχους Πανεπιστημίων του εξωτερικού
– Επιπρόσθετα καλούνται να υποβάλλουν πιστοποιητικό ισοτιμίας ή/και αντιστοιχίας του πτυχίου τους από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή αντίγραφο της αίτησης που έχει κατατεθεί στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 7 του Ν. 4485/2017, Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ)
Για τελειόφοιτους:
Υποβολή Πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων και Βεβαίωση περάτωσης σπουδών (εφόσον υπάρχει)
3. Πιστοποιητικό γνώσης Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες
4. Έκθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετική με τους λόγους εκπόνησης μεταπτυχιακών σπουδών
5. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα με στοιχεία για τις σπουδές, την διδακτική/επαγγελματική εμπειρία, την επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου
6. Δύο (2) συστατικές επιστολές οι οποίες θα σταλούν απ’ ευθείας στη γραμματεία από τους συντάκτες και όχι από τους υποψηφίους
7. Δήλωση του Ν. 1599/86 για το αν είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλα διδακτορικά ή μεταπτυχιακά προγράμματα και αν ναι, σε ποια.
8. Φωτογραφία
Για τα σαρωμένα πιστοποιητικά και τα αρχεία
Μπορείτε να επισυνάψετε μόνο αρχεία τύπου pdf
Μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος κάθε αρχείου = 2MB
Συνολικό μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αρχείων = 20MB
Για τη Φωτογραφία
Μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία τύπου: .png, .jpeg
Μέγιστο Μέγεθος: 2MB
Διαστάσεις: 200px x 200px
Για τις Συστατικές Επιστολές
Οι συστατικές επιστολές πρέπει να σταλούν με e-mail και πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις.
Η αποστολή των συστατικών επιστολών θα πρέπει:
1. να γίνει από τον συντάκτη της συστατικής επιστολής στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με την ένδειξη «Συστατική Επιστολή για τον/την υποψήφιο/α κ. (ΕΠΩΝΥΜΟ) του ΠΜΣ «ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ»
2. να γίνει μέχρι καί την 3η Ιουνίου 2019
3. να γίνει από διεύθυνση e-mail του φορέα στον οποίο ανήκει/εργάζεται ο συντάκτης διαφορετικά από την προσωπική διεύθυνση e-mail του συντάκτη
4. να περιλαμβάνει την ιδιότητα και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συντάκτη
Κριτήρια Αξιολόγησης Υποψηφίων και Διαδικασία Επιλογής. Οι υποψήφιοι επιλέγονται με κριτήρια που περιλαμβάνουν 1) βαθμό πτυχίου, 2) βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το αντικείμενο του Προγράμματος, 3) επίδοση στη διπλωματική εργασία εάν αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, 4) τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου, 5) αξιολόγηση συστατικών επιστολών, 6) επαρκή γνώση της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες και 7) επίδοση στην προσωπική συνέντευξη η οποία αποβλέπει στη διαπίστωση του ενδιαφέροντος και του κινήτρου του υποψηφίου για το Πρόγραμμα και της γενικής κατάρτισης και επιστημονικής επάρκειάς του.
Η αξιολόγηση για την αποδοχή Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΜΦ) στο Πρόγραμμα, γίνεται από Επιτροπή Επιλογής η οποία εγκρίνεται από την Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) του Προγράμματος και η οποία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα 5 μέλη της Σ.Ε. του Προγράμματος.
Σε περίπτωση που Μεταπτυχιακός Φοιτητής (ΜΦ), αν και έχει επιλεγεί, δεν εγγράφεται στο Πρόγραμμα, η θέση του καλύπτεται από τους τυχόν επιλαχόντες ΜΦ σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους. Ωστόσο, για την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος, η έναρξη παρακολούθησης δεν είναι εφικτή μετά από τις 2 πρώτες εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων του Προγράμματος και στην περίπτωση αυτή η θέση μένει κενή.
Τέλη Φοίτησης
Το Πρόγραμμα δεν προβλέπει τέλη φοίτησης.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών: 3.06.2019.
Έναρξη Προγράμματος: 1η Οκτωβρίου 2019
Για οποιαδήποτε πληροφορία, απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Προγράμματος
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 2810 394868.
Δείτε εδώ την Αναλυτική Προκήρυξη προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στις Νευροεπιστήμες