'Εκτακτη οικονομική βοήθεια 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στην Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης - Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΥΠΠΕΘ: Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης, άμεση στέγασή τους σε ξενοδοχεία της πόλης και μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου που επισκέπτεται σήμερα το Ηράκλειο Κρήτης.

Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16:00 στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου, του Πρύτανη, βουλευτών των κομμάτων και φορέων της πόλης, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

    Σε πρώτη φάση, χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ ανά φοιτητή που διέμενε στη Φοιτητική Εστία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Το ποσό θα δοθεί στους φοιτητές τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ)
    Ήδη έχει γίνει δεκτή προσφορά ξενοδόχου του Ηρακλείου Κρήτης για τη στέγαση από απόψε και για τις επόμενες μέρες των φοιτητών της Εστίας με ένα συμβολικό ελάχιστο τίμημα το οποίο θα καλυφθεί από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ
    Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την στέγαση των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς σε ξενοδοχείο ή ξενοδοχεία της πόλης. Το κόστος θα καλυφθεί από κονδύλια του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ
    Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα αναμένει τη κτηριολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να συμβάλλει οικονομικά στην κατασκευή του νέου κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας
    Το Υπουργείο προτίθεται να συμβάλει -εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις πρυτανικές αρχές- στη μεταστέγαση του Εργαστηρίου Φυσικής Ιστορίας
    Ήδη βρίσκεται στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, με έμφαση σε όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
    Μεταβαίνει, επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μετέβη το μεσημέρι στο Ηράκλειο Κρήτης και συναντήθηκε στις 15:00 στο χώρο της Πρυτανείας με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τους χώρους που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Ο κ. Γαβρόγλου επισκέπτεται το Πανεπιστήμιο μετά την εντολή του Πρωθυπουργού να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά. Σημειώνεται ότι από τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της πυρκαγιάς ο Υπουργός βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος και ήδη από χθες βρίσκεται στην Κρήτη κλιμάκιο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, που διαχειρίζεται ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημήτρη Ζέρβα.

Μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε τα μέτρα και δήλωσε:

«Τόσο η οργάνωση των έκτακτων μέτρων για την αποκατάσταση των καταστροφών όσο και η έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τους φοιτητές που διέμεναν στην Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου της Κρήτης, είναι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με αποκλειστική ευθύνη και συντονισμό της Πολιτείας. Είναι χρέος της Πολιτείας και σε αυτό το χρέος ανταποκρινόμαστε άμεσα. Η βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά είναι να αντιμετωπισθούν άμεσα οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς, να στεγαστούν οι φοιτητές και να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή λειτουργία στο Πανεπιστήμιο. Και χαίρομαι που όλοι οι φορείς της Κρήτης συστρατεύονται μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια.

Άμεσα ο κάθε ένας από τους φοιτητές της Εστίας θα λάβει 2.000 ευρώ για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες του. Επίσης, από απόψε οι φοιτητές θα στεγαστούν σε ξενοδοχείο της πόλης και ταυτόχρονα θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την μονιμότερη στέγασή τους μέχρι τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η Πολιτεία θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών ώστε το Πανεπιστήμιο Κρήτης να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του».


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!