Οδηγός Δικαιωμάτων και Παροχών για ευάλωτες ομάδες από τον Συνήγορο του Πολίτη - Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε το Δεκέμβριο του 2015 τον ''Οδηγό δικαιωμάτων & παροχών για ευάλωτες ομάδες''.

Σύνταξη Οδηγού

Μάριος Πρωτοπαπάς (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Άρτεμις Καλαβάνου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Στον πρόλογο του Οδηγού αναφέρονται μεταξύ άλλων:

H οικονομική κρίση και η παρατεταμένη λιτότητα των τελευταίων ετών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτών και ιδιαίτερα στους πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες (ή ευπαθείς) ομάδες πληθυσμού.

H απουσία ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας των ομάδων αυτών επιτείνει ένα πάγιο έλλειμμα πληροφόρησης ενώ καθιστά τα προβλήματα εντονότερα, αφού οι πολίτες που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, δεν μπορούν να τα ασκήσουν.

Η εμπειρία της Αρχής από τις αναφορές των πολιτών καταδεικνύει πράγματι ότι μεγάλος αριθμός πολιτών όχι μόνο δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του ή τις παροχές που δικαιούται αλλά ούτε και αν εντάσσεται στις ομάδες των ευάλωτων πολιτών, που είναι οι εξής: Άστεγοι, άνεργοι/μακροχρόνια άνεργοι, φτωχοί, άτομα με αναπηρία (ΑMEA), πάσχοντες από σοβαρά παθολογικά προβλήματα ή ψυχικές ασθένειες, αποφυλακισμένοι, χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, οροθετικοί, θρησκευτικές ή πολιτισμικές μειονότητες, ρομά/τσιγγάνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ανήλικοι παραβάτες, κακοποιημένες γυναίκες, θύματα εμπορίας (trafficking), πρόσφυγες, μετανάστες, παλιννοστούντες, άτομα που υπόκεινται σε διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, πληγέντες από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές (πυρόπληκτοι, σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς).

Αυτό το έλλειμμα πληροφόρησης, επιχειρεί να καλύψει κατά το δυνατόν η πρωτοβουλία σύνταξης ενός Οδηγού Δικαιωμάτων & Παροχών για ευάλωτες ομάδες, που ξεκίνησε με τη συμβολή της Βοηθού Συνηγόρου κυρίας Μαίρης Κοτρωνιά και πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Αρχής.

Ο Οδηγός καταγράφει τη σχετική πληροφορία με βάση την εμπειρία του Συνηγόρου του Πολίτη από τη διερεύνηση αναφορών των πολιτών.

Ο Οδηγός θα επικαιροποιείται και θα ανανεώνεται συνεχώς.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5

1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, Ελαφρύνσεις – Απαλλαγές 7

2. ΣΤΕΓΑΣΗ, Στεγαστικά Δάνεια Ο.Ε.Κ. 10

3. ΕΡΓΑΣΙΑ, Απασχόληση – Ανεργία 11

4. ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ , Τιμολόγια ΔΕΚΟ 15

5. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Δόμηση 17

6. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 19

7. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 23

8. ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 25

9. ΑΣΦΑΛΙΣΗ, Υγεία – Περίθαλψη 27

10. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 28

11. ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ 30

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ 31

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ 36

Δείτε τον οδηγό εδώ.


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!