Εγχειρίδιο ''Πηγαίνω στον οδοντίατρο'' για ατόμα με επικοινωνιακές διαταραχές από το MAKATON - NEWSEAE.GR

Εγχειρίδιο Πηγαίνω στον οδοντίατρο WWW.NEWSEAE.GR

Εγχειρίδιο ''Πηγαίνω στον οδοντίατρο'' για ατόμα με επικοινωνιακές διαταραχές από το MAKATON

Για το συγκεκριμένο εγχειρίδιο συνεργάστηκαν περιφεριακοί και τοπικοί εκπαιδευτές του ΜΑΚΑΤΟΝ ΕΛΛΑΣ, επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΕΕΛ (Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας), παιδοδοντίατροι από το Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και οι σπουδαστές του τομέα Γραφιστικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του εγχειριδίου, σε 6 μέρη, είναι η διευκόλυνση ατόμων με επικοινωνιακές διαταραχές στην συνεργασία τους για την οδοντιατρική φροντίδα. Η γνώση ότι η αντίληψη καταστάσεων στα άτομα με επικοινωνιακές διαταραχές προωθείται ευκολότερα μέσω της οπτικής πληροφόρησης μας οδηγησε στη χρήση φωτογραφιών από φυσικές καταστάσεις στο οδοντιατρείο και τις οδοντιατρικές πράξεις.

Το πρώτο μέρος του εγχειριδίου αποτελεί την παρουσίαση του σωστού τρόπου βουρτσίσματος. Το δεύτερο μέρος αφορά την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο, το τρίτο περιγράφει τον καθαρισμό και την φθορίωση των δοντιών, το τέταρτο την ακτινολογική εξέταση στο οδοντιατρείο, το πέμπτο περιγράφει την διαδικασία του σφραγίσματος και το έκτο την εξαγωγή δοντιού. Οι φωτογραφίες εμπλουτίστηκαν με γραπτές λέξεις για την διευκόλυνση των φροντιστών των ατόμων με επικοινωνιακές διαταραχές στην ερμηνεία των καταστάσεων και των εικόνων.

Ενδιαμέσως χρησιμοποιήθηκαν τα σύμβολα του γλωσσικού προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ για να εξυπηρετήσουν την λήψη των πληροφοριών από άτομα με επικοινωνιακές διαταραχές που είναι ικανά να αναγνωρίζουν σύμβολα και να λαμβάνουν πληροφορία από αυτά.

Δείτε εδώ το Εγχειρίδιο


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!