Η Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα 2017 | Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

 Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα έτους 2017

Το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων δημοσιοποίησε την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2017.

Στο Εισαγωγικό μέρος (Ι) παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση, ίδρυση και λειτουργία λατρευτικών χώρων.

Στο δεύτερο μέρος (ΙΙ) παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Yπηρεσίας κατά το έτος 2017, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Συνολικά, για το έτος 2017 κατεγράφησαν πεντακόσια πενήντα έξι (556) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:

Χριστιανισμός: Πεντακόσια τριάντα επτά (537) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, πυρκαγιές και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα:

στην Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν πεντακόσια είκοσι πέντε (525) περιστατικά (δηλαδή το 94% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας,

δύο (2) περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία,

ένα (1) στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία,

τέσσερα (4) στην Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία,

ένα (1) στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ. - «Παλαιοημερολογίτες») και τέσσερα (4) στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Ιουδαϊσμός: Έντεκα (11) περιστατικά, αρκετά από τα οποία φέρουν προδήλως ρατσιστικό/αντισημιτικό χαρακτήρα.

Μουσουλμανισμός: Οκτώ (8) περιστατικά.

Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

Στο τρίτο μέρος (ΙΙΙ) ακολουθεί γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των δεδομένων υπό μορφή χαρτών και γραφημάτων, με αποτύπωση:

α) της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα

β) της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια, με τα περισσότερα περιστατικά να σημειώνονται στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (84),

γ) της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα, με τα περισσότερα περιστατικά εντός του μηνός Μαρτίου (71),

δ) των εξιχνιασθέντων (32%) και μη εξιχνιασθέντων (68%) περιστατικών.

PDF EIKONA 2 

 

Δείτε εδώ την Έκθεση


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!