Μερόπη Τζούφη: Την επόμενη σχολική χρονιά θα ιδρυθεί το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Μυτιλήνης - www.newseae.gr

τζουφη

H Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη κατά την ομιλία της στο συνέδριο του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου Βορείου Αιγαίου, που διεξήχθη στη Μυτιλήνη στις 2-3/5/2018, αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα και στις επικείμενες ιδρύσεις σχολικών δομών, την έγκριση δημιουργίας Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και στα εκκρεμή ακόμη ζητήματα που αφορούν τον χώρο της Παιδείας, στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικά, για το Βόρειο Αιγαίο σημείωσε πως «από το 2015 και έπειτα καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, μια ανάγκη που προκύπτει τόσο από τη νησιωτικότητα, όσο και από τις προσφυγικές ροές».

Πιο συγκεκριμένα η Υφυπουργός ανέφερε ότι:

-Επανιδρύθηκαν οι καταργημένοι τομείς των ΕΠΑΛ, εγκρίθηκαν όλα τα ολιγομελή τμήματα και τοποθετήθηκαν οι εκπαιδευτικοί που ήταν σε διαθεσιμότητα. Ειδικότερα, το 2015 εγκρίθηκαν 148 τμήματα, το 2016 93 και το 2017 60, στο πλαίσιο μιας ορθολογικής χρήσης, σχεδιασμού και προγραμματισμού.

- Από το σχολικό έτος 2016-2017 ιδρύθηκαν σχολικές δομές οι οποίες δεν υπήρχαν μέχρι τότε, έτσι ώστε να λειτουργούν σε κάθε νησί που πληρούσε τις προϋποθέσεις.

- Ιδρύθηκε (2016-2017) το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ικαρίας, έστω με μικρό αριθμό μαθητών.

- Το σχολικό έτος 2017-2018 ιδρύθηκε και λειτουργεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Χίου.

- Την επόμενη σχολική χρονιά θα ιδρυθεί το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Μυτιλήνης (έχει σταλεί για υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ).

- Με την ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης έχουμε 40 στη Β/βάθμια Εκπαίδευση, 87 στην Α/βάθμια ΠΕ70 δασκάλων και 27 στην Α/βάθμια ΠΕ60 Νηπιαγωγών, καθώς και 29 Τάξεις Υποδοχής.

- Στο Μουσικό Σχολείο Λέσβου δημιουργήθηκαν διπλάσια τμήματα σε κάθε τάξη και έτσι, το Γυμνάσιο από 3 τμήματα μέχρι το 2014 σήμερα έχει 6. Το ίδιο συμβαίνει από πέρυσι και στο Μουσικό Χίου

- Φέτος πρόκειται να ιδρυθεί το Μουσικό Σχολείο Σάμου.

- Έγιναν προσλήψεις σημαντικού αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ειδικότητες Καλλιτεχνικών, Μουσικών και Θεατρικών Σπουδών και για το σχολικό έτος 2017-2018 και οι μόνιμοι και αναπληρωτές έφτασαν τους 396.

- Λειτούργησαν Νηπιαγωγεία μόνο με προνήπια, πριν το νόμο της 2χρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ακόμη και με έναν μόνο μαθητή.

- Στη δέσμη μέτρων που υλοποιεί στην περιοχή το Υπουργείο Οικονομίας με περισσότερα από 40 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 44 εκ. ευρώ, συγκαταλέγεται και η αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας Μυτιλήνης Δήμου Λέσβου, προϋπολογισμού 2,259 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίρια του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης και συγκεκριμένα το 5ο Λύκειο Μυτιλήνης και το 3ο Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και Ειδικό Σχολείο.

- Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής.

«Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη προβλήματα προς επίλυση, όπως η στέγαση σχολικών μονάδων και δη του Μουσικού Σχολείου Λέσβου, το οποίο συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης σε κτίριο του οποίου δεν επαρκούν οι αίθουσες, ένα θέμα το οποίο μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ομοίως, απαιτείται κτίριο για τη στέγαση του ΕΕΕΕΚ Μυτιλήνης το οποίο στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες. Πρόκειται για σοβαρά, ανοιχτά θέματα για τα οποία εργαζόμαστε ώστε να βρεθούν οι λύσεις το συντομότερο δυνατόν», επεσήμανε η Υφυπουργός.


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!