Διάβημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γονέων παιδιών με αυτισμό - Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Πρωτοβουλία Γονέων παιδιών με αυτισμό


Προς:
ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Θέμα: ''ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΕΣΕΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑμεΑ & ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ''


Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Οι παρακάτω υπογραφόμενοι γονείς παιδιών που πάσχουν από αυτισμό & λοιπές αναπηρίες, εκπροσωπώντας πολυάριθμη ένωση φυσικών προσώπων, συσπειρωμένων σε επί τούτου ομάδες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, διατελώντας σε αγαστή συνεννόηση με επαγγελματίες που έχουν θεραπευτικό & υποστηρικτικό ρόλο στις παθήσεις των παιδιών μας αλλά και θεσμικό ρόλο σε σχετικές επαγγελματικές ενώσεις, επιθυμούμε την επισήμανση ενώπιόν σας ορισμένων αδιεξόδων στο εκπαιδευτικό περιβάλλον των ΑμεΑ παιδιών μας, όπως αυτά προκαλούνται από την αρμόδια πολιτική ηγεσία εντός της χώρας μας, με λάθη χειρισμών ή παραλείψεις. Επειδή το όλο θέμα άπτεται των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άρα ο χειρισμός του είναι πέραν οιωνδήποτε πολιτικών ή κομματικών τοποθετήσεων, λαμβάνουμε το θάρρος να αιτηθούμε την ευγενική διαμεσολάβηση/έκκλησή σας προς διαφύλαξη των παρακάτω ευεργετημάτων από την Πολιτεία, προκειμένου να έχουν τα παιδιά μας τις ίσες ευκαιρίες για ευζωϊα, κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση, όπως αντλούν το σχετικό δικαίωμα από το Ελληνικό Σύνταγμα και τον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Ως εκ τούτου, αιτούμαστε την αρμόδια υπόδειξή σας προς τα αρμόδια Υπουργικά στελέχη, έτσι ώστε:

1. Να λειτουργούν κανονικά και είναι εξασφαλισμένη θεσμικά η έγκαιρη πρόσβαση για τα παιδιά ΑμεΑ στις υπηρεσίες διάγνωσης και αξιολόγησης αναπηρίας πριν την είσοδό τους στο νηπιαγωγείο & το Α’βάθμιο σχολικό περιβάλλον. Οι δε ως άνω υπηρεσίες να είναι άρτια στελεχωμένες από το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και να είναι ικανές να παράγουν γνωματεύσεις ή αξιολογήσεις που θα κατοχυρώνουν επαρκώς στην Δημόσια Διοίκηση τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
 
2. Να είναι έγκαιρα τοποθετημένος στο σχολικό περιβάλλον των Ειδικών Σχολείων σχολικός νοσηλευτής για όλα τα ΑμεΑ παιδιά που θα έχουν αρμόδια διαγνωστεί με σοβαρή πάθηση ή αναπηρία από την έναρξη έως τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
 
3. Να υφίστανται και να λειτουργούν άρτια ολιγομελή τμήματα ένταξης τουλάχιστον σε ποσοστό 50% των λειτουργούντων κανονικών σχολείων για παιδιά με έντονες ή μη μαθησιακές δυσκολίες & ήπιες αναπτυξιακές διαταραχές. Τα δε ως άνω τμήματα πρέπει να είναι στελεχωμένα με το κατάλληλο επιστημονικό & παιδαγωγικό προσωπικό.

4. Να παρέχεται από την κάθε αρμόδια αυτοδιοικητική Περιφέρεια της Ελληνικής Επικράτειας Σχολική μετακίνηση με κατάλληλα σχολικά van  & συνοδούς για όλα τα ΑμεΑ παιδιά, όλων των περιοχών της χώρας, από την πόρτα του σπιτιού τους ως το σχολείο κι αντίστροφα. Σε περιπτώσεις κωλυμάτων ανάθεσης του εν λόγω έργου μέσω διαγωνισμού, το καθήκον αυτό θα πρέπει να το αναλαμβάνει η ίδια η Πολιτεία δια των υπηρεσιών της εκάστοτε Περιφέρειας, είτε με προσωρινές επιτάξεις υπηρεσιακών λεωφορείων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή του στρατού, είτε με ιδιόκτητα/ιδιοχρησιμοποιούμενα λεωφορεία της κάθε Περιφέρειας, ειδικά επανδρωμένα για το σκοπό αυτό.

5. Να είναι εξασφαλισμένη από την έναρξη της κάθε σχολικής χρονιάς ως το τέλος αυτής η επαρκής Στελέχωση των Ειδικών Σχολείων με τον κατάλληλο αριθμό των Ειδικών Εκπαιδευτικών, των βοηθών αυτών και με τις προβλεπόμενες τοποθετήσεις Ειδικών Επιστημόνων.
 
6. Να λειτουργεί ως Ολοήμερο κάθε Ειδικό Σχολείο σε όλη της χώρα, με δομή Κέντρου Ημέρας, ώστε τα ΑμεΑ παιδιά να έχουν τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να αποκτούν τις επιθυμητές δεξιότητες & να κοινωνικοποιούνται επαρκώς.
 
7. Να συστήνονται και να λειτουργούν Ολιγομελείς σχολικές τάξεις 3 ατόμων στα Ειδικά Σχολεία, ώστε να είναι αποτελεσματικότερες οι παρεμβάσεις παιδαγωγών & ειδικών επιστημόνων για απόκτηση δεξιοτήτων και αφομοίωση γνωστικού αντικειμένου στα ΑμεΑ παιδιά-μαθητές.
 
8. Να εξασφαλίζεται πλήρης παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά που την δικαιούνται και φοιτούν σε σχολεία τυπικής ανάπτυξης, από την έναρξη έως τη λήξη της σχολικής χρονιάς, για όλες τις σχολικές ώρες & τα διαλείμματα, παρεχόμενη αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς ή ειδικούς επιστήμονες με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή.

Ευχαριστώντας σας για τον πολύτιμο χρόνο που μας διαθέσατε, παραμένουμε στη διάθεσή σας, ελπίζοντας σε διάβημά σας υπέρ των παραπάνω με μορφή έκκλησης προς την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία!


Με τιμή

Οι γονείς                            Οι επιστήμονες Ειδικής Αγωγής

Ακολουθούν υπογραφές

 

Συντονιστής Πρωτοβουλίας Γονέων παιδιών με αυτισμό

Σαραντίδης Ευάγγελος

Τηλ.: 6940689397

Υ.Γ. Όσοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν την Πρωτοβουλία Γονέων παδιών με αυτισμό μπορούν: είτε να τοποθετήσουν το όνομα και το email τους σε σχόλιο κάτω από την ανάλογη ανακοίνωση του facebook, είτε να στείλουν οι ίδιοι ένα σύντομο email με το όνομά τους και τη φράση "υποστηρίζω την πρωτοβουλία", προς την δ/νση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τα Νέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης υποστηρίζουν την Πρωτοβουλία Γονέων παιδιών με αυτισμό και αγωνίζονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μαθητών με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους.


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!