ΕΣΑμεΑ Δελτίο Τύπου 21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2018: What I Bring To My Community?

ΕΣΑΜΕΑ LOGPTYPO

Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ, για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τα άτομα με το σύνδρομο Down. Το σύνδρομο Down είναι μια φυσική χρωμοσωμική διευθέτηση, υπήρξε ανέκαθεν κομμάτι της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, σε όλο τον κόσμο και συχνά έχει ως αποτέλεσμα ποικίλες επιδράσεις στα μαθησιακά στυλ, στα φυσικά χαρακτηριστικά ή στην υγεία.

Για φέτος τα hashtag στα social media είναι τα #wdsd2018 και #WhatIBringToMyCommunity όπου θα βρείτε συγκεντρωμένες ειδήσεις και εκδηλώσεις για τη σημερινή μέρα σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα του ΟΗΕ για φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι το «What I Bring To My Community?», πώς δηλαδή και με ποιο τρόπο τα άτομα με σύνδρομο Down συμβάλλουν σημαντικά σε όλη τη ζωή τους είτε στα σχολεία, είτε στους χώρους εργασίας, στην κοινότητα, στη δημόσια και πολιτική ζωή, στον πολιτισμό, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην αναψυχή, στον ελεύθερο χρόνο και στον αθλητισμό.
Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με σύνδρομο Down, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις καθώς και νομικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Οι διακρίσεις μπορεί να είναι η αναγκαστική στείρωση, η κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση, η φτώχεια και η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην εργασία. Τα άτομα με σύνδρομο Down συχνά στερούνται το δικαίωμα στην ισότιμη αναγνώριση ενώπιον του νόμου, καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η νοητική αναπηρία επίσης έχει θεωρηθεί νόμιμος λόγος για την στέρηση των ατόμων με σύνδρομο Down της ελευθερίας τους, και για τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα, συχνά για όλη τους τη ζωή.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί και αγωνίζεται για τα άτομα με σύνδρομο Down και για όλα τα άτομα με αναπηρία, για μια κοινωνία δίχως φραγμούς και αποκλεισμούς, για την αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα, κοντά σε οικογένεια και φίλους, για την ελευθερία στις επιλογές ζωής. Στηρίζουμε τη λειτουργία των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης, ζητάμε τη θέσπιση προϋποθέσεων και προδιαγραφών για την ίδρυση κέντρων ανεξάρτητης διαβίωσης, προσωπικό βοηθό κλπ.

Πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down σε easy to read μορφή (αγγλικά)
https://worlddownsyndromeday.org/sites/default/files/WDSD%202017%20Toolkit%20Easy%20Read.pdf 
Βίντεο για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2018
https://www.youtube.com/watch?v=Biex1XR_mpo «50 μαμάδες, 50 παιδιά, ένα επιπλέον χρωμόσωμα»


Πόπη Γ. Γεωργίου

  • Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής - ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • Επίτιμο Μέλος του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης - Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.
  • Ψυχολόγος

I love Papaki
Τιμής Ένεκεν - Πόπη Γεωργίου, Όροι Χρήσης
X

Αντιγραφή περιεχομένου

Η αντιγραφή περιεχομένου απαγορεύεται!